ІІ Всеукраїнський науково-методичний семінар викладачів китайської мови (15-16 листопада 2019 року)

 

Київський університет імені Бориса Грінченка вже другий рік поспіль виступає базою для обговорення актуальних проблем викладання китайської мови в закладах освіти, досягнення та перспектив китаєзнавства в Україні. 15-16 листопада 2019 року відбувся ІІ Всеукраїнський науково-методичний семінар викладачів китайської мови, участь у якому взяли понад 80 учасників з України та Китайської Народної Республіки. Організаторами семінару виступили Відділ освіти і культури Посольства Китайської Народної Республіки в Україні, Київський університет імені Бориса Грінченка, Інститут Конфуція Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інститут Конфуція Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, а також Київська гімназія східних мов № 1.

З вітальними виступами до учасників звернулися Віктор Огнев’юк, професор, доктор філософських наук, академік НАПН України, ректор Київського університету імені Бориса Грінченка та У Лянвен, радник-посланник Посольства Китайської Народної Республіки в Україні (Китай).

Під час пленарного засідання з доповідями перед учасниками семінару виступили дослідники Китайської академії соціальних наук (м. Пекін), зокрема: Ге Даошун, професор Національного інституту соціального розвитку – «Зміни та досягнення соціальної політики з часу заснування Нового Китаю»; Чжан Хун, професор Інституту Росії, Східної Європи та Центральної Азії – «Ініціатива «Один пояс – один шлях» та ринок КНР»; У Їн, доцент Національного інституту соціального розвитку – «Старіння населення Китаю та безпека старості протягом 40 років політики «реформ та відкритості»; Чжу Тао, доцент Національного інституту соціального розвитку – «Досвід соціального розвитку Китаю: чи є економічне диво соціальним дивом?»; Ма Фен, доцент Національного інституту соціального розвитку – «Виклики та загрози розвитку людського суспільства». Теми, порушувані вельмишановними лекторами, викликали інтерес і спонукали до жвавої дискусії серед учасників семінару та студенів, які були присутні на заході.

В основній частині заходу, модераторами якої виступили голова відділу освіти і культури, перший секретар Посольства Китайської Народної Республіки в Україні Ван Дацзюн та завідувач кафедри східних мов і перекладу Київського університету імені Бориса Грінченка Іван Семеніст, обговорювалися стан та перспективи вивчення китайської мови в Україні. Центральною темою, довкола якої розгорнулася робота ІІ Всеукраїнського науково-методичного семінару викладачів китайської мови стала дискусія довкола оптимальності поєднання «традиційних» та «інноваційних» методів вивчення китайської мови. Протягом двох днів учасники семінару обговорювали ефективність експрес-методів у вивченні китайської мови; використання мультимедійних засобів; ефективність залучення мобільних додатків та соціальних мереж під час навчальних занять з китайської мови. Презентували власні наукові методичні розробки, зокрема, викладання ієрогліфіки, китайської граматики та фонетики, а також методи навчання усному та письмовому перекладу з китайської мови.

У другий день семінару, під час дискусійної панелі було презентовано Українську асоціацію викладачів китайської мови, президентом якої став завідувач кафедри східних мов і перекладу Київського університету імені Бориса Грінченка Іван Семеніст. Учасники семінару також домовилися про започаткування низки важливих проектів, направлених на популяризацію вивчення китайської мови в Україні, а саме: Всеукраїнського конкурсу промов китайською мовою, конкурсу художніх перекладів та турніру з синхронного перекладу з китайської мовисеред студенів закладів вищої освіти України; необхідність започаткування наукового журналу для китаєзнавців.

Завершився семінар Церемонією вручення сертифікатів та пам’ятних подарунків учасникам ІІ Всеукраїнського семінару викладачів китайської мови.

 

 1233 14567891011121314151617181920212223

  • Головна
  • Інформація
  • Про Факультет
  • Ресурси
  • Структура